zaterdag, oktober 20, 2007

Het koelprobleempje

Op Zolder hadden we dus een koelprobleempje. De auto verloor wat koelwater en af en toe kwam de temperatuur meter wat verder omhoog, om ook spontaan we op de normale stand te gaan staan.
De oorzaak van de lekkage was snel gevonden. De onderste koelslang was gescheurd! We mogen dus van geluk spreken dat de slang op de baan niet verder uitgescheurd was of het op de terugweg had begeven.
Die slang is vandaag dus ook maar vervangen. Wel zo slim.
Uit voorzorg hebben we ook maar besloten om de visco fan te verwijderen en een electrische fan te plaatsen. Dan weten we dadelijk zeker dat de koeling goed voor elkaar is. Het zou natuurlijk zonde zijn om aan het begin van de dag al te moeten stoppen omdat de motor te heet word.
Dus heeft Roy een Spal ventilator en een thermo contact bij Bas Roos gehaald en ben ik die vandaag samen met de nieuwe slang gaan monteren.
Als eerste de radiateur de visco fan en de koelslang weg gehaald, dat is toch wel iets makkelijker werken!
Toen met wat aluminimum een paar ophang punten gefabriceerd:


Vervolgens de fan gemonteerd:




Vooraanzicht:







Dit is het thermocontact:



Helaas is dit thermocontact niet de goede. Deze slaat in bij 72 graden en gaat uit bij 67 graden. Dat komt er op neer dat de fan aanslaat als de temperatuurmeter net vóór het midden staat en dan ook niet meer uit gaat zo lang de motor loopt. Dat is dus niet zo handig. Hier zal er dus eentje in moeten met iets hogere schakel temperaturen.

Voor de rest werkt het systeem goed. Er moet alleen binnen nog een schakelaar komen om de fan aan te kunne zetten en er moet ook nog een controle lampje bij.

Geen opmerkingen: